Kosta var varmast i landet under tisdagseftermiddagen. Foto: Martin Meissner/TT

Kosta ”del Sol”– varmast i Sverige i år

Uppdaterad
Publicerad

Vårvärmen har slagit till ordentligt i Småland. I Kosta uppmättes hela 13,5 grader under tisdagseftermiddagen. Det är varmast i Sverige i år.

– Det har varit en överraskning för oss meteorologer också. Det är ovanligt varmt för årstiden och ett definitivt tecken på att våren är på väg, säger Joel Mellin, meteorolog på SVT.

Joel Mellin säger att den höga temperaturen är ett resultat av klart och soligt väder, varma vindar från nordväst och en mild vinter.

Småland varmast i historien

Näst varmaste temperaturen i Småland blev i Hagshult med drygt 10 plusgrader under tisdagseftermiddagen. Historiskt har Småland höga temperaturer i februari, enligt Joel Mellin. Sverigerekordet på 16,6 grader, uppmättes i Västervik den 18 februari 1961.

Stora skillnader mellan natt och dag

Det är inte troligt att det blir något nytt värmerekord i veckan för Småland. I natt blir det minusgrader i både Kronobergs och Kalmar län och temperaturen väntas sjunka ner till 9 minusgrader. Morgondagen bjuder på ännu en solig dag, med temperaturer mellan 5 och 10 grader i båda länen.

– Vilket ändå är högt för årstiden ska tilläggas, säger Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.