Ingela Nilsson Nachtweij (C). Foto: SVT

Kommunstyrelsen sågas av revisionsbyrå efter tumultet kring Nachtweij

Uppdaterad
Publicerad

Efter tumultet kring kommunstyrelsens före detta ordförande Ingela Nilsson Nachtweij i Vimmerby inleddes en granskning av revisionsbyrån KPMG. Rapporten är ännu inte klar, men Dagens Vimmerby har tagit del av ett utkast och där riktas svidande kritik mot både kommunstyrelsen och Nachweij själv.

Redan i början av 2019 kom det fram information om att arbetsmiljön i Vimmerby stadshus inte fungerade. Trots det vidtogs åtgärder först i september. Nu riktar revisionsbyrån KPMG hård kritik mot hur situationen hanterades, det skriver Dagens Vimmerby som tagit del av arbetsmaterial kring rapporten.

Där får Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap kraftfull kritik, men allvarlig kritik riktas också mot kommunstyrelsens sätt att hantera krisen.

Otydlig ansvarsfördelning

Bland annat tog det alldeles för lång tid att upprätta en åtgärdsplan. Kritiken gäller också ansvarsfördelningen. Ledande politiker lade ansvaret på kommunfullmäktige, men enligt KPMG:s rapport skulle det ha varit kommunstyrelsen som hade ansvaret under hela processen

Ingela Nilsson Nachtweij avsade sig uppdraget som kommunstyrelsens ordförande under tumultartade former i oktober 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.