Antalet fall som insjuknat av campylobacter har ökat kraftigt Foto: TT

Kraftig ökning av campylobacter

Uppdaterad
Publicerad

Varje sommar ökar antalet fall av bakterien campylobacter i landet. Men i år har det varit betydligt fler än vanligt.

– Vi tycker ökningen är oroande säger Britta Björkholm enhetschef på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter Småland.

Totalt har 3500 fall av campylobacter  i landet rapporterats till Folkhälsomyndigheten mellan juni och september i år. Och det är cirka 1000 fler än förra sommaren.

Svensk kyckling

Båda smittskyddsenheterna i Kronoberg och Kalmar ser motsvarande ökning. Och trots att den svenska kycklingen enligt Folkhälsomyndigheten håller hög klass jämfört med i resten av världen, är det framförallt den som är trolig smittokälla.

–  Den importerade kycklingen är oftast fryst och då förekommer bakterien i mycket lägre nivåer. Så det är framförallt den svenska, färska kycklingen som det handlar om här, säger Bitta Björkholm.

Det misstänkta sambandet analyseras nu av Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och de lokala smittskyddsenheterna.

Handhygienen viktig

För att undvika att bli sjuk av bakterien är det viktigt att hantera färsk kycklingen på rätt sätt.

–  Man ska tvätta händerna före och efter, använda rena redskap och se till att kycklingen är genomstekt säger Birgitta Björkholm.

Fakta om campylobacter

  • Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djurslag.
  • Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
  • Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
  • De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).

      Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.