Totalt har 3500 fall av campylobacter i landet rapporterats till Folkhälsomyndigheten mellan juni och september i år. Och det är cirka 1000 fler än förra sommaren.
Svensk kyckling
Båda smittskyddsenheterna i Kronoberg och Kalmar ser motsvarande ökning. Och trots att den svenska kycklingen enligt Folkhälsomyndigheten håller hög klass jämfört med i resten av världen, är det framförallt den som är trolig smittokälla.
– Den importerade kycklingen är oftast fryst och då förekommer bakterien i mycket lägre nivåer. Så det är framförallt den svenska, färska kycklingen som det handlar om här, säger Bitta Björkholm.
Det misstänkta sambandet analyseras nu av Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och de lokala smittskyddsenheterna.
Handhygienen viktig
För att undvika att bli sjuk av bakterien är det viktigt att hantera färsk kycklingen på rätt sätt.
– Man ska tvätta händerna före och efter, använda rena redskap och se till att kycklingen är genomstekt säger Birgitta Björkholm.