Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fältassistenten Afrah Ismael och folhälsoutvecklaren Jenny Folkesson är några av de som driver arbetet i Araby. Foto: SVT

Kraftig ökning av vaccinerade på Araby under hösten

Publicerad

I området Araby i Växjö är drygt 60 procent av befolkningen vaccinerade -  ett stort kliv i ett av Smålands minst vaccinerade bostadsområden.Under hösten har flera insatser lett till att betydligt fler har tagit sprutan.

I Araby är vaccinationstäckningen alltjämt en av de lägsta sett till hela vårt område i Kalmar län och Kronobergs län.

– Det beror till stor del på att det bor många människor här som tillhör socioekonomiskt utsatta grupper. Som har svårt att ta till sig information på svenska och som kanske förlitar sig på varandra och tar till sig information som de får i sitt hemland, säger Jenny Folkesson, folkhälsoutvecklare på Region Kronoberg.

Flertal insatser har gett effekt

Men statistik från Folkhälsomyndigheten och SCB som SVT tagit del av, visar att det flertal riktade insatser som gjorts i Arabyområdet under hösten har haft effekt.

I början av september var drygt 30 procent av befolkningen i stadsdelen vaccinerade med två doser. I slutet av november låg den siffran på runt 60 procent. Endast studentområdet i Växjö har haft en större ökning om man tittar på hela Kalmar och Kronobergs län. 

I videon förklarar folkhälsoutvecklaren Jenny Folkesson och fältassistenten Afrah Ismael vad som varit nycklarna i arbetet. 

SVT har tittat på statistik framtagen av Folkhälsomyndigheten och SCB över vaccinationstäckningen för 18 år och äldre. I uppdelningen är Sverige indelat i 5 984 mindre delar, så kallade demografiska statistikområden (DeSO). Dessa områden är inte det samma som exempelvis en stadsdel. En stadsdel kan bestå av en eller flera ”DeSO” områden. En eller flera stadsdelar kan också vara en del av ett ”DeSO” område. Jämförelsen är gjord med statistik från den 3 september och 23 november 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer