Sjukhuschefen berättar om personer födda på 80 och 90-talet som nu är inlagda på IVA i Kronoberg. Foto: Staffan Löwstedt / TT

Ökad smittspridning bland yngre i Kronoberg – IVA-patienter födda på 90-talet

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg har efter jul stuckit ut då man legat lågt i smitta. Men den senaste veckan ser man en tydlig trend uppåt, och det är framförallt de yngre som nu syns i statistiken.

Region Kronoberg hade idag kallat till extra pressträff på grund av att smittspridningen i regionen tagit ett oroväckande hopp uppåt de senaste veckorna. Smittskyddet tryckte på vikten av att fortsatt hålla i restriktionerna – och larmade om att det nu framförallt är unga som insjuknar.

– Vi ser en 50-procentig ökning av antalet fall och även antal positiva prover den senaste veckan, det liknar uppgången vid höstlovet.  Man ser tydligt att det är de yngre åldrarna som sticker ut, personer som är 10-19 år, och smittspridningen sker både på och utanför skolan, säger smittskyddsläkare Christan Blomkvist.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Unga IVA-patienter

Sjukhuschefen Maria Wiltz fyllde i och berättade att man gått från noll till sex IVA-patienter den senaste veckan, och att man nu har patienter inlagda födda på 80 och 90-talet.

– Det beror på att vi har fler i den åldersgruppen som är smittade, och ju fler som är smittade desto större risk. Vi hade inga på IVA för en vecka sedan och nu har vi sex, känns jättetråkigt.

På grund av det ökade trycket har regionen återigen öppnat upp en covidavdelning på avdelning 17. Det kan också bli aktuellt att minska på de planerade operationerna igen om det blir fler inlagda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet