Albert Gegaj, tillförordnad kriminalvårdschef i Kalmar Foto: Pelle Vamstad/Sveriges Radio

Kriminalvårdschefen: ”Få fall som rymmer”

Uppdaterad
Publicerad

En morddömd man rymde under onsdagseftermiddagen från en permission i en park i centrala Kalmar. Det är den andra dömda mördaren som rymmer på kort tid. – Jag skulle inte vilja påstå att det är vanligt, snarare tvärt om, säger Albert Gegaj ställföreträdande kriminalvårdschef för verksamhetsområde Kalmar.

Enligt polis och kriminalvård tog det ”några minuter” innan kriminalvårdaren på plats larmade polis efter att den 32-årige mannen sprungit från platsen.

– Det är för att man vill säkerställa att det är en avvikelse som har skett. I sådana här sammanhang är det inte lång tid, säger Albert Gegaj.

Kriminalvårdaren var utrustad med mobiltelefon och polisens radiosystem RAKEL.

– När man inte ser personen, och kan inte kommunicera med personen så är det en fråga om en avvikelse, säger Albert Gegaj.

Få fall som avviker

Enligt Albert Gegaj genomfördes 16 000 permissioner förra året.

– Det är få fall som avviker. Jag har inte en siffra men det är inte många av den här allvarlighetstypen, säger han.

Varför ringde man inte direkt när han sprang från platsen?

Man kan säkert titta utifrån och tycka att ett par minuter är lång tid. Man vill vara säker på sin sak innan man ringer polisen, säger Albert Gegaj.

Under en permission med sin familj i en park i centrala Kalmar i dag valde en mördare att fly. Foto: Helmuth Petersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.