Foto: SVT

Krismöte om vattenbristen

Publicerad

I dag samlades representanter från flera kommuner i Kalmar län för att tillsammans hitta lösningar på den akuta vattenbristen.

Grundvattennivån är just nu rekordlåg för årstiden för hela sydöstra Sverige. Som SVT Nyheter Småland tidigare har berättat har Ölandsborna gång på gång uppmanats att hålla nere på sitt vattenanvändande. Värst är det i de södra delarna i Mörbylånga kommun dit man tvingats köra med tankbilar för att upprätthålla vattenförsörjningen. Liselotte Hagström, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar, är bekymrad över situationen.

– Ingen har tidigare råkat ut för det här i vårt län, det är en helt ny situation, säger Liselotte Hagström.

Tillsammans hitta lösningar

I dag träffades representanter från Kalmar, Nybro, Mönsterås och Högsby kommun för att diskutera ett samarbete och lösningar på vattenbristen.

– Kalmar, Mörbylånga och Borgholm har fått igång ett väldigt bra samarbete tillsammans med länsstyrelsen och regionförbundet. Vi kommer också föra djupare diskussioner med LRF för att tillsammans hitta lösningar som säkerställer leverans av vatten i framtiden, säger Anders Lindholm, vd för Borgholm Energi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer