Alsér räddade livet på sin man

Uppdaterad
Publicerad

Kristina Alsér, tidigare landshövding i Kronobergs län, har utsetts till årets hjärt-lungräddare efter att hon räddat livet på sin man när han drabbades av ett plötsligt hjärtstopp.

Det var i fjol som Kristina Alsérs man Jan föll ihop och blev liggande livlös i trapphuset utanför deras övernattningslägenhet i Stockholm. Kristina påbörjade då genast hjärt- och lungräddning, som hon kontinuerligt utbildat sig i genom åren, och fick coachning i telefonen av SOS Alarms operatör.

”Har bidragit till att rädda livet på en medmänniska”

För sina insatser belönas hon nu med priset Årets hjärt- lungräddare 2018, med motiveringen ”Kristina Alsér har genom aktiv hjärt-lungräddning på ett livsavgörande sätt bidragit till att rädda livet på en medmänniska som drabbats av plötsligt hjärtstopp”.

Priset är instiftat av Riksförbundet Hjärtlungs, HLR-rådets och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige för att öka kunskapen om HLR.

Kristina Alsér var landshövding i Kronoberg mellan 2007 och 2016.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.