Jessica Rydell är en av initiativtagarna till uppropet. Foto: TT/Privat

Kritik mot Kalmars behandling av ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

En grupp volontärer som arbetar med ensamkommande i Kalmar har startat ett upprop för att de personer som har fått uppehållstillstånd för gymnasiestudier ska få samma tillgång till försörjningsstöd som andra kommuninvånare.

En av initiativtagarna till uppropet är det före detta landstingsrådet Jessica Rydell.

– Vi är arga för att kommunen inte tar sitt ansvar, säger hon.

Kalmar

Hon är en av de som har arbetat ideellt med personer som har fått avslag på sin asylansökan och därefter ansökt om ett uppehållstillstånd för att slutföra sina gymnasiestudier. Under tiden har många av dem blivit av med sin bostad i väntan på besked om huruvida de får stanna.

– Förut var de inte kommunens ansvar, men nu har många fått sina uppehållstillstånd och då är de det, menar hon.

Olika regler

Enligt gruppen bakom uppropet gör alla kommuner runt Kalmar – Nybro, Mönsterås, Borgholm, Mörbylånga och Torsås – en annan bedömning vad gäller försörjningsstöd och hjälp med bostad.

– Några i Kalmar har fått svaret att de tidigare har bott gratis hos en familj och därför klarar sig på CSN. Vad jag har hört har ett 20-tal ungdomar redan flyttat till Nybro, och bara i veckan flyttade två ungdomar till Mörbylånga. De två har redan fått pengar.

Alla kommuner har inte varit lika hjälpsamma. I Göteborg riskerar hundratals personer i samma situation att bli bostadslösa.

Namninsamling

En namninsamling kan skrivas under på NBV i Kalmar på fredagskvällen, under evenemanget ”En kväll för allas lika värde”, samt under en välgörenhetskonsert i domkyrkan på söndag.

Namnlistan kommer att överlämnas till chefen för socialförvaltningen i nästa vecka.

SVT Nyheter Småland har sökt kommunen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet