• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, och Lars Altgård (S), kommunalråd i Lessebo, berörs båda av Ebo-lagen men på olika sätt. Foto: TT

Växande kritik från kommuner som inte får styra var asylsökande ska bo

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner med hög arbetslöshet, låg sysselsättning och ett stort mottagande av asylsökande får inte alltid göra undantag från den lag som ger asylsökande rätt att bo var de vill. Det får däremot kommuner som har bättre förutsättningar. Nu växer kritiken från kommuner som står utanför undantaget.

I januari i år ändrades den så kallade EBO-lagen, som innebär att asylsökande har rätt att bo var de vill. Ändringen gör att 32 kommuner nu får peka ut områden dit asylsökande inte får flytta utan att bli av med sin dagsersättning.

Särskilda områden pekas ut

Regeringen valde att låta undantaget omfatta kommuner där det finns områden med särskilt hög långtidsarbetslöshet, mycket låg sysselsättning och utbildningsnivå samt dåligt valdeltagande.

Men flera av de 32 kommunerna har sagt att de inte vill att asylsökande ska kunna flytta till någon del av kommunen utan att bli av med sin ersättning. De tänker anmäla hela kommunen som ett utsatt område, trots att förutsättningarna som gav dem rätt att göra undantag inte gäller i hela kommunen. En av dem är Katrineholm.

Menar att hela kommunen är utsatt

– Katrineholm är ett utsatt område och det har vi varit under flera år och nu behöver vi få andrum, sa Göran Dahlström (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm till SVT Nyheter Sörmland för någon vecka sedan. 

Men SVT:s kartläggning visar att Katrineholm har både lägre långtidsarbetslöshet och högre sysselsättning än många andra kommuner som inte har fått möjlighet att begränsa asylsökandes rätt att bosätta sig där. Av de tio kommuner som har sämst utfall på kriterierna som ger rätt till undantag är det bara fyra som omfattas av det.

Kommunalrådet: ”Lite konstigt”

Kommunalråd i kommuner som utöver stora socioekonomiska utmaningar också haft ett stort asylmottagande har reagerat på de nya reglerna. Lars Altgård (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lessebo:

– Jag tycker att det är lite konstigt eftersom vi ligger illa till på alla de här faktorerna som arbetslöshet och sysselsättning och så vidare.

Asylsökande blir ju aldrig ett kommunalt ansvar, de får ju sin ersättning från staten. Spelar det verkligen så stor roll  om det bor många egenbosatta asylsökande här?

Man väljer av en orsak att komma hit, och risken är ganska stor att man stannar kvar. Och här är ju möjligheterna att få jobb och bli integrerad i samhället ganska dåliga för tillfället, säger Lars Altgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Altgård (S), kommunalråd i Lessebo. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer