Centerpartiet vill ge kyrkopolitikern en chans att förklara sina uttalanden om homosexualitet och Pride. Foto: SVT/montage

Homokritisk kyrkopolitiker har gjort sig otillgänglig

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för den homokritiska kyrkopolitikern Bruno Edgarsson är ännu oviss. Centerpartiets krets i Ljungby har ännu inte lyckats nå honom.

Under gårdagen gick centerpartiet i Kronoberg snabbt ut och tog avstånd från kyrkopolitikern Bruno Edgarssons uppmärksammade uttalanden om homosexualitet. Uttalandena var enligt partiet ”inte förenliga med partiets värdegrund” och ett möte skulle hållas med Edgarsson i hans egen kommunkrets. Men något sådant möte har ännu inte blivit av.

Försökt nå politikern på telefon

– Vi kommer inte att ha något möte före helgen, eftersom vi inte får tag i honom. Jag vill inte ta ställning till hans medlemskap i partiet innan han fått en chans att förklara sig, säger Kent Danielsson, ordförande i centerpartiets kretsstyrelse i Ljungby.

Enligt honom har partiet försökt nå Edgarsson över telefon under både gårdagen och i dag, utan resultat.

Hur reagerade du själv på det Bruno Edgarsson sa i intervjun i Smålänningen?

– Det är klart man blir upprörd när man ser sådana uttalanden. Även om han tycker så kan han ju hålla det för sig själv och inte gå ut med det i partiets namn.

Hur pass allvarligt är det, skulle du säga? Kan han vara kvar i partiet?

– Jag vill inte uttala mig om det just nu. Vi måste sätta oss ner och titta igenom det med distriktet. Som enskild avdelning kan vi inte besluta att utesluta någon ur partiet, utan det gör i så fall partistyrelsen centralt.

Inte heller SVT Nyheter Småland har kunnat nå Bruno Edgarsson i dag för en kommentar kring hans uttalande att homosexualitet bara är en trend och hans kritik mot Svenska kyrkans deltagande i Pride.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Homokritisk kyrkopolitiker

Mer i ämnet