Södra Cell. Foto: TT

Krock med hjullastare låg bakom dödsolyckan på Södra Cell

Publicerad

Det var en hjullastare som körde in i ett betongfundament som sedan föll ner över en man som skadade sig så illa så att han sedan avled. Detta kan Arbetsmiljöverket bekräfta efter sitt första besök på Södra Cell i Mönsterås.

Under torsdagen besökte två inspektörer från Arbetsmiljöverket bruket i Mönsterås för att skapa sig en första bild av den tragiska händelsen.  

– Vi kan inte säga så mycket mer just nu än att ett fordon varit inblandat och kört på ett betongfundament som sedan trillade över en person som senare avled, säger Helene Magnusson som är sektionschef på Arbetsmiljöverket i region syd. 

Fordonet ska enligt Arbetsmiljöverket varit en hjullastare och myndigheten kommer framöver göra fler besök på massabruket för att samla in mer information. 

– När vi är färdiga med vår utredning kan det eventuellt komma i fråga om en åtalsprövning men det är inget vi kan uttala oss om idag, säger Helen Svensson. 

Det var i onsdags som olyckan skedde på det så kallade renseriet där bland annat stora stockar hanteras av tunga fordon. 

Dömdes till böter

Ytterligare en dödsolycka inträffade på bruket så sent som november 2017, då en 50-årig man föll ner i ett schakt under ett virabyte på en torkmaskin. Händelsen ledde till att Södra Skogsägarna dömdes till böter på 1,5 miljoner kronor på grund av bland annat en bristfällig riskanalys av arbetsmomentet. 

Men Arbetsmiljöverket tittar inte på tidigare olyckor som skett på anläggningen i sin utredning.

– Just nu tittar vi bara på den enstaka händelsen som skedde i onsdags, säger Helene Magnusson. 

Men kan faktumet att företaget ganska nyligen dömdes för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död vara något som tas in i er utredning. 

– Det är inget jag kan uttala mig om i dagsläget, avslutar Helen Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mönsterås

Mer i ämnet