Krönikan spreds som en löpeld

Uppdaterad
Publicerad

Monicas Karlssons krönika om jämställdhet bland barn har väckt kraftiga reaktioner.

Monica Karlsson har i tio år regelbundet skrivit krönikor men aldrig någonsin har hon fått ett så enormt gensvar som när hon skrev om sin nioåriga dotter som blev retad för att hon hade köpt killskridskor och en hjälm med gröna monster på.

På fyra dagar hade krönikan, som publicerades i Smålands Folkblad, lästs 100 000 gånger. På ETC-förlag som tidningen ingår i har aldrig någon artikel tidigare lästs av så många. När Monica Karlsson la ut krönikan på sin hemsida fick den på fyra dagar 24 000 delningar på Facebook och Twitter.

– Det var på Facebook som det hände, det bara exploderade. När jag hade fått 126 delningar skickade jag ett glatt sms till min man men nu är det helt galet, säger Monica Karlsson. 

Många reagerade på krönikan och kommentarerna på Smålands Folkblads hemsida blev många.

Skolans ansvar för jämställdheten är lagstadgat och på Linnéuniversitetet är man väl medveten om problemet.

– Det handlar om att medvetandegöra det som är osynligt och som vi alla gör oss skyldiga till varje dag, säger Johanna Jormfeldt ordförande i programrådet för ämneslärarutbildningen på Linnéuniversitetet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer