Foto: TT

Kronoberg sämst på att behandla stroke i tid

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens mål är att mediantiden från det att en person med stroke anländer till sjukhuset till att behandling med trombolys ges, ska vara kortare än 40 minuter. Men bara 10 av 21 landsting når målet och Kronoberg har redovisat sämst siffror i hela landet.

Men skillnaden mellan hur lång tid det tar innan den här behandlingen sätts in skiljer stort mellan de olika regionerna och landstingen. I Kalmar län är mediantiden för väntan på trombolysbehandling 38 minuter medan samma siffra i Kronoberg är över en timme, 60,5 minuter. Det här visaren en rapport ifrån Hjärt-Lungfonden. Sammanställningen visar också att den genomsnittliga mediantiden i landet är betydligt kortare än i Kronoberg.

Thomas Aronsson är verksamhetschef på medicinkliniken i Växjö, och han är väl medveten om situationen.

Växjö

– Vi är medvetna om problemet. Men det har varit svårt att förbättera eftersom vi har brist på neurologer. I Växjö finns det bara två specialister vilket leder till att vi ofta måste kontakta strokejouren i Lund och det tar ju tid, säger han till SVT Nyheter Småland. 

Varje år avlider 7 000 svenskar i stroke, och ytterligare cirka 100 000 lever med symptomen av sjukdomen

Fakta

Trombolys är en metod att med läkemedel lösa upp en blodpropp som täpper till ett blodkärl. Trombolys bör ges så tidigt som möjligt, och inte mer än 4,5 timmar efter symtomdebut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet