Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Landets småhusförsäljning ökade mest i Kronobergs län

Publicerad

Kronobergs län har ökat mest i antal sålda småhus jämfört med samma period förra året. Även Kalmar och Blekinge län ökar markant.

I storstadskommunerna har försäljningen minskat i antalet sålda småhus, till skillnad från andra län som nästan samtliga har ökat sina siffror, enligt statistik från Lantmäteriet. I undersökningen jämförs antalet hus med samma period under våren 2018, och generellt i landet har försäljningen ökat.

– Siffrorna visar en uppgång med antalet försäljningar för kvartal 2 2019 jämfört med samma period föregående år. Under andra kvartalet 2018 var omsättningen låg beroende på införandet av det andra amorteringskravet i mars 2018 vilket gjorde att många gjorde klar sina affärer innan införandet av detta, säger Johan Bäckström, chef för Fastighetsekonomi på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Kronobergs län gör den största ökningen i landet med 21%, följt av Blekinge som hamnar på 14%. Kalmar hamnar också högt med en försäljningsökning på 11%. Totalt har mängden sålda småhus ökat 5% senaste året, enligt Lantmäteriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer