Foto: TT

Skolpersonal utbildas i att upptäcka elevers drogmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tre procent av eleverna i årskurs åtta och omkring tolv procent av gymnasieeleverna i årskurs två i Kronobergs län har använt narkotika. Det visar den senaste skolundersökningen av regionen och den vanligaste drogen bland ungdomarna är cannabis. Nu utbildas skolpersonal i hur man kan upptäcka tecken på missbruk bland elever.

Efter en stor efterfrågan från olika skolor runtom i länet om att få utbildning i drogtecken och hur man ska hantera misstankar om droganvändning anordnade länsstyrelsen, polisen och region Kronoberg en utbildningsinsats för skolpersonal runtom i länet.

– Både vi och polisen har fått mycket kontakter från skolor och andra om att man behöver mer kompetens och utbildning kring just drogtecken. Då såg vi det här som en chans att anordna en stor insats som många i länet kan ta del av, säger Anna Ståhl, ANDT-samordnare (alkohol, narkotika, doping och tobak) på länsstyrelsen i Kronoberg.

Narkotika anses vara lättillgängligt

Hon håller i föreläsningarna, där även polisen deltar. Hittills har 1 000 personer deltagit. 

– Synen på hur pass farlig narkotika är har förändrats bland ungdomar, man ser att de inte tycker att det är lika farligt längre, säger Anna Ståhl. 

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning är av samma åsikt. Enligt deras undersökning om skolelevers drogvanor 2018 svarade 26 procent i nian och 39 procent på gymnasiet att de erbjudits att prova eller få köpa narkotika. Många menar även att de skulle kunna skaffa fram cannabis inom 24 timmar om de så önskade. Det avslöjar inte bara attityden till narkotika utan också tillgängligheten, menar förbundet.   

Får lära sig om hur droger påverkar

Utbildningen ska bland annat ge skolpersonalen kunskap om preparatkännedom, nya droger, olika tecken på om en ungdom använder narkotika och hur man ska gå tillväga vid drogmisstanke.

– Drogtecken kan vara till exempel ändrad attityd, hög frånvaro, att man missköter skolan och hygienen, och byter ut vänner, säger Nina Bergström, polisinspektör i Växjö.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.