Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kalmar län. Foto: SVT/pressbild

Region Kalmar län har ingen policy för var hyrpersonal får bo

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Region Kronoberg för även Region Kalmar län diskussioner om att inte anlita hyrpersonal som bor i det egna länet. Men det tillbakavisas nu av hälso- och sjukvårdsdirektören i Kalmar, Johan Rosenqvist.

– Som vi ser det så kan inte vi bara på basis av bostadsort avgöra om någon ska anlitas eller inte utan det är en mängd olika faktorer som avgör det, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län, till SVT Småland.

Som SVT Småland tidigare har berättat har Region Kronoberg skickat ut ett dokument där cheferna uppmanas att undvika att anlita hyrpersonal som bor i Kronoberg. Tanken är att vårdpersonal som bor i Kronoberg på så vis ska välja att ta en anställning direkt hos Region Kronoberg.

– Vår ambition är att bor man i Kronoberg så jobbar man hos oss och är med och driver vår utveckling. Istället för att vi ska lägga pengar hos hyrbolagen säger Roger O Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Kronoberg.  

Hänvisar till att Kalmar och Blekinge för ”samma resonemang”

I dokumentet med uppmaningen till cheferna att välja bort hyrpersonal bosatta i länet står det också att: ”Vi har inlett ett samarbete i utfasningen av hyrpersonal med Region Blekinge och Region Kalmar, som just nu för samma resonemang. Inom vissa verksamhetsområden har detta sedan tidigare genomförts.”

Men hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Kalmar län säger att de inte fört ett liknande resonemang. I alla fall inte på ett övergripande plan.

Ingen generell uppmaning

– Jag är säker på att det alltid finns en diskussion kring om man ska göra det eller inte ute i verksamheten. Men att gå ut med en generell uppmaning är en fråga som vi inte diskuterat aktivt, säger han till SVT Småland.

Enligt Roger O Nilsson är det inom vissa verksamheter inom Region Kalmar län sedan länge inarbetat att välja bort personal från länet.

– De är så grundade i det, så att det inte behövs någon budskapsplattform, säger han till SVT Småland.

Rosenqvist: Kompetens avgörande

Men enligt Johan Rosenqvist är det kompetens som avgör vilka personer de hyr in.

– Den avgörande frågan när vi tar in bolagspersonal är att vi får personer som har bäst förutsättningar att göra jobbet, säger han.

SVT Småland har även haft kontakt med Region Blekinge, som inte heller har gått ut med någon uppmaning till sina chefer om att välja bort att hyra in de som bor i Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.