Foto: Linda Haglund

Kronobergare döms för att ha dödshotat Janne Josefsson

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern från en mindre ort i Kronobergs län döms till dagsböter efter att ha uttalat dödshot riktade mot journalisten och tidigare Uppdrag granskning-reportern Janne Josefsson.

Ett fall där den nu dömde mannen var inblandad togs upp av Janne Josefsson i SVT:s Uppdrag granskning för några år sedan. I början av 2018 kommenterade journalisten fallet offentligt igen, och dagarna efter det hotades han till livet.

Mannen, som är i 55-årsåldern, berättade för en läkare och för en polis som kommit till hans bostad att han ville döda den kända journalisten. I förhör har mannen berättat att han anser att 70 procent av teveprogrammet som berör honom var fabricerat.

Planerade att åka till Göteborg

Polisen som kallades till mannens bostad har berättat att mannen vid det tillfället sa att han packat väskan och planerade att åka till Göteborg och döda Janne Josefsson. Tingsrätten i Växjö bedömer att hoten var av sådan karaktär att journalisten kunde känna allvarlig rädsla för sin säkerhet.

Därför döms mannen för två fall av olaga hot. Påföljden blir 90 dagsböter, men eftersom mannen satt frihetsberövad i tre dagar minskas beloppet han behöver betala med 30 dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.