Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är viktigt att folk håller avstånd och tar hänsyn till varandra. Foto: Johan Dernelius

Kronobergare sämre på att följa restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Kronobergare har blivit sämre på att följa restriktionerna och lever som om pandemin var över, det skriver Länsstyrelsen i en lägesrapport.  – Vi ser en större benägenhet att strunta i överkryssade platser på restauranger och anvisningar i butiker, säger Ulrika Lind, tillsynssamordnare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Sedan den första juni, då vissa pandemirestriktioner lättades, har Länsstyrelsen i Kronobergs län märkt av en försämring av efterlevnaden i länet.

Lättnader av restriktioner och ökad vaccineringsgrad gör att många upplever pandemin som över” skriver Länsstyrelsen i sin lägesrapport för vecka 24.

– Vi har sett en successiv försämring. Man är lite sämre på att följa de anvisningar som finns, efter den första juni, säger Ulrika Lind till SVT.

Märker av försämring vid kontroller

Länsstyrelserna har tillsynsansvar och kontrollerar att pandemilagen efterföljs i exempelvis butiker och på restauranger. Det är vid dessa kontroller som Länsstyrelsen fått signaler om att efterlevnaden försämrats.

– När vi är ute på kontroller frågar vi hur det brukar se ut och flera aktörer berättar att människor blir allt sämre på att följa restriktioner och anvisningar, säger Ulrika Lind.

I rapporten förespråkar Länsstyrelsen i Kronobergs län att länsstyrelserna gemensamt måste bli bättre på att informera om vad de lättade restriktionerna innebär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer