Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är flera externa aktörer som vill ingå i massvaccineringen i Kronoberg. Upphandlingen planeras vara klar i mitten på mars och förhoppningen är att vaccinationen ska starta under apri Foto: Mikael Fritzon/TT

Kronobergs plan – massvaccineringen ska göras helt av externa aktörer

Publicerad

Omkring 130 000 kronobergare kan vilja vaccinera sig mot covid-19 under den så kallade fas fyra. Region Kronobergs plan är att detta ska utföras helt av externa aktörer. Målet är att komma igång under april månad.

– När vi vill göra vaccinationen fort tror vi det är bra med många olika utförare, säger Annika Tigerhielm som är samordnare för vaccinationen i fas fyra i Region Kronoberg. 

Start under april

Just nu går regionen igenom anbuden som kommit från flera olika aktörer som vill utföra massvaccineringen i länet. Upphandlingen planeras vara klar i mitten på mars och förhoppningen är att vaccinationen ska starta under april månad. Hur det kommer gå till är ännu hemligt. 

– Vi vill erbjuda vaccinering med en så stor geografisk spridning i länet som möjligt. Det är många aktörer som vill delta. Mer än så kan jag inte säga på grund av sekretessen, säger Annika Tigerhielm. 

Finns det inte en risk om ni lägger vaccineringen helt externt. Det är ju ändå ni som har huvudansvaret? 

– Absolut, men det handlar om att vara tydliga i upphandlingen och ställa hårda krav på utförarna, säger Annika Tigerhielm. 

Vill se helhetslösning

Region Kronoberg säger att de vill att vaccinationsutförarna ska leverera en helhetslösning med bland annat bokning, personal, lokaler och smittsäkert vaccinationstillfälle. I den så kallade fas fyra ingår personer som är 18 år och äldre, som inte prioriterats i de tidigare faserna. Region Kronoberg räknar med mellan 110 000 - 130 000 personer.

Parallellt med upphandlingen pågår en planering av en alternativ lösning där regionen går in och vaccinerar med egna resurser. 

– Vi vågar inte vänta och se utan ser över om vi behöver komplettera med egna resurser. Till exempel har redan över 400 sjuksköterskor anmält sitt intresse att delta i vaccineringen, säger Annika Tigerhielm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet