Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Granskningen visar att det var läkarnas etnicitet och inte deras språkkunskaper som var avgörande. Foto: TT / SVT, Tomas Nyström

Kronobergsklinik lät patienter välja etniskt svenska läkare – politiker rasar

Uppdaterad
Publicerad

En privat tandvårdsklinik i Kronoberg tillät patienter att välja etniskt svenska läkare. Nu rasar regionpolitiker och kräver dessutom att regionen undersöker hur omfattande problemet är.

I alla landets regioner finns vårdgivare som låter patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare, enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort.

Granskningen visar också att det var läkarnas etnicitet och inte deras språkkunskaper som var avgörande i ungefär hälften av fallen.

”Beklagligt” att detta hänt

En av klinikerna som finns med i granskningen är en privat tandläkarklinik i Kronoberg, som gett konkreta instruktioner för hur man som patient ska gå tillväga för att bli vårdad av just etniskt svenska tandläkare.

Tandvårdsklinikens chef skriver i ett mejl till DN att det är ”beklagligt” att detta hänt, och att detta inte är någonting som de står bakom.

”Inte ett sådant samhälle vi vill ha”

Gunnar Nordmark, förbundsordförande för Liberalerna i Kronoberg, menar att detta är förfärligt.

– Det är stötande att kunna välja bort läkare på grund av deras ursprung, säger han.

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M), hade förstått hur tandvårdskliniken agerat om patienterna önskat att bli vårdade av personer som talade svenska.

– Men eftersom det rör sig om etnicitet är det helt fel. Det är inte ett sådant samhälle vi vill ha, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer