Tingsrydsikonen Des Moroney död 82 år gammal. Foto: SVT Arkiv/Bildbyrån

Kultlirare från Tingsryds AIF död

Uppdaterad
Publicerad

Des Moroney har gått ur tiden. Han spelade och tränade Tingsryds AIF flera säsonger på 60- och 70-talet.

Des Moroney flyttade från Kanada till Sverige som 27-åring på slutet av 1950-talet. Efter spel runt om i Sverige hamnade Moroney tillslut i Tingsryd 1968 där han blev mest känd.

– Min förra fru var från dom trakterna så därför flyttade jag till Tingsryd. Där stannade jag i fyra år och det var ett väldigt bra lag med Kenneth Ekman, Bengt-Göran ”Mysing” Karlsson och så vidare, sade Des Moroney till hockeysverige.se i en återpublicerad artikel.

Blev en publikfavorit

Moroney både spelade och tränade för Tingsryd. Han blev en publikfavorit för sitt tuffa spel.

– Jag trivdes bra i Tingsryd. I Tingsryd var några riktigt bra men sedan var det flera som inte var speciellt bra på ishockey. Du kan inte göra guld av sand ”you know”, sade Moroney till hockeysverige.se.

Des Moroney levde de sista åren i skånska Skivarp och somnade in med sina närmsta omkring sig. Moroney blev 82 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.