Kultur på recept för att bota psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Nu testar sjukvården i Mönsterås kommun nya grepp för att motverka psykisk ohälsa.

I Mönsterås har hälsocentralen inlett ett samarbetarbete med biblioteket och kulturförvaltningen.

Syftet är att hälsocentralen ska fånga upp kommunens alla nyblivna pensionärer, en del som varit sjukskrivna en längre period eller de sin lider av psykisk ohälsa.

Skapa delaktighet

Grundtanken med projektet är att bryta isolering och främja en delaktighet i kulturlivet. Hittills har hälsocentralen skrivit ut kultur på recept åt ungefär 15 personer.

Maria Hilberth är verksamhetschef på hälsocentralen i Mönsterås, hon berättar att idén till projektet bottnar i att hälsocentralen ville bredda sitt utbud av tjänster.

– Vi har sedan tidigare erbjudit motion på recept och tyckte att kultur på recept också är ett bra sätt att öka hälsan, säger hon. Den som deltar i projektet och får sitt recept på kultur utskrivet, får ett kulturkort som under ett år ger rabatter eller fria inträden på utvalda arrangemang, i de flesta fall handlar det om lokala kulturarrangemang, säger Maria Hilberth.

Hälsosamt med kultur

Carina Eskelin är kulturchef i Mönsterås och tycker att projektet är intressant. För henne är kopplingen mellan kultur och hälsa både klar och uppenbar.

– Man mår ju bra av kultur, det känner man ju, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.