Bronskvinnorna står vid entrén till Växjö konsthall, som kan tvingas flytta. Yvonne Regnander Willstedt, regissör och producent på teatergruppen Dramatörerna har startat ett upprop mot de planerade nedskärningarna. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT, Privat

Växjö drar ner 5,5 miljoner kronor på kultur och fritid

Publicerad

Under onsdagskvällen beslutade Växjös kommunfullmäktige att Kultur- och Fritidsnämnden ska spara närmare 5,5 miljoner kronor. Flera hundra Växjöbor har skrivit under ett upprop mot besparingarna på stadens kulturliv.
– Det har aldrig varit viktigare än nu att reagera mot nedskärningarna, säger teaterregissören Yvonne Regnander Willstedt.

– Den blågröna budgeten gick igenom, säger kommunalrådet Eva Johansson (C) när SVT talar med henne efter kommunfullmäktigemötet.

Bland annat vill politikerna spara drygt 5 miljoner kronor på kultur- och fritidsnämnden. Ett sätt att spara kan bli att konsthallen tvingas flytta till Utvandrarnas hus och att Fria ordets hus får flytta till stadsbiblioteket.

– Var, när och hur är inte bestämt utan det tittar man på i Kultur- och fritidsnämndens internbudget, säger Eva Johansson (C).

”Ett hot mot kulturen”

Besparingsplanerna har fått hundratals kulturintresserade i Växjö att gå i taket. Nu reagerar de genom en debattartikel i Smålandsposten och en namninsamling som hittills har fått över 400 namnunderskrifter.

– Detta är ett hot mot kulturen i staden. Vi har fått stå tillbaka i många år, det räcker nu, säger Yvonne Regnander Willstedt, regissör och producent på teatergruppen Dramatörerna och en av dem som ligger bakom uppropet.

Efter 40 år som engagerad i scenkonsten ser hon hur Växjös kulturarbetare ofta får jobba med små medel. Istället för att skära ner vill Yvonne Regnander Willstedt att man satsar mer på offentligt finansierad kultur, till exempel med ett nytt scenkonsthus, vilket Regionteatern tidigare har krävt.

– Kulturen betyder allt för staden, den svetsar samman människor, säger hon.

”Fortsätter kampen”

Målet enligt henne är att tio procent av de röstberättigade i Växjö, 9500 personer, ska skriva under och det finns planer på att uppmärksamma situationen med fler aktioner.

– Detta är bara toppen av isberget. Vi kommer fortsätta vår kamp, säger Yvonne Regnander Willstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet