Foto: Richard Söderberg

Kungen invigde trädgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla krocketbanan vid kungafamiljens sommarresidens på Öland har förvandlats till trädgårdar. Något som både kungen och drottningen såg positivt på.

– Det är Gustav V:s gamla krocketplan som vi har plöjt upp. Nej det låter lite våldsamt, det är inte så farligt. Utan den här trådgården är en engångsföreteelse, säger kung Carl XVI Gustaf.

Krocketplanen är tillfälligt omgjord till fyra idéträdgårdar som ska få tävla om Sollidens pris och besökarnas pris. Trädgårdsarkitekter har fått skicka in bidrag och fyra har valts ut till tävlingen. Temat är passande nog ”kunglig trädgård”.

Drottning Silvia hade ingenting emot att se mer växtlighet i Sollidens slottspark. Hon har själv ett visst trädgårdsintresse.

– Det är härligt, roligt, intressant och spännande. Man får en viss lugn och ro. Det är bra för själen tycker jag, man har en dialog med naturen, säger drottningen.

Vinnarträdgårdarna presenteras på Sollidens familjedagar den 2 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.