Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kusinerna Viktor Petersson, 13, och Anton Elgelöf, 15, byggde sin egen husvagn. Efter nästan ett års byggande premiärcampar de nu på Böda Sand camping på Öland med sitt mycket speciella ekipage. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Tonårskusinerna byggde sin egen husvagn – nu campar de på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Kusinerna Viktor Petersson, 13, och Anton Elgelöf, 15, byggde sin egen husvagn i Slakmöre, strax norr om Kalmar. Sedan i höstas har de spenderat skollov och helger med att få den hemmabyggda husvagnen färdig för att kunna åka till Öland och campa.

– Vi blev trötta på surfplattor och mobiltelefoner, att bygga en husvagn har varit mycket roligare, säger Viktor Petersson.

Husvagnen har byggts på en gammal släpvagn och är till största del gjord av restprodukter, vilket inte har inneburit några nämnvärda kostnader. Under förra helgen, efter närmare ett års arbete, blev den nya husvagnen färdig.

Vagnen dras med hjälp av en gammal traktor från 1958 och tidigare i veckan begav kusinerna av mot Oskarshamn för att rulla på färjan till Byxelkrok.

– Det var precis på centimetern att det funkade att köra ombord, men det gick. Många kom fram och ville prata och tog bilder på ekipaget, säger Viktor Petersson.

I klippet ovan kan du se det unika husvagnsbygget.

Familj med på camping

Målet var Böda Camping där tanken är att stanna en vecka. På plats finns också mormor/farmor Maith och Antons storasyster Anja som bor i tält intill det unika bygget.

– Vi får mycket uppmärksamhet både för att traktorn är gammal men också för att husvagnen är så speciell. Vissa har ju inte sett ett sådant här bygge förut, men det är bara roligt, säger Viktor Petersson.

Våningssäng och storbildsteve

Husvagnen har en våningssäng, ett litet kök med mikrovågsugn, spis och en storbildsteve.

Men är den laglig att köra runt med så här?

– Man behöver inte besiktiga, det behöver bara vara lysen och en varningsskylt när den dras av en traktor, säger Viktor Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.