En kvinna i 35-årsåldern skadades allvarligt i samband med macheteattacken inne i matbutiken. Foto: bild från polisens förundersökning

Macheteattacken i Oskarshamn: Kvinna misstänks ha psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars gick en kvinna till attack med en machete i en matbutik i Oskarshamn. Nu visar en rättspsykiatrisk undersökning att hon misstänks ha haft en psykisk störning – både vid gärningen och vid undersökningstillfället.

Den 30 mars gick kvinnan till attack med en machete och en kvinna i 35-årsåldern blev allvarligt skadad. Händelseförloppet fångades av övervakningskameror i butiken och macheten som användes blev slängd utanför och beslagtogs av polisen.

– Offret jagades runt i butiken och hamnade till slut på marken, säger åklagaren Johan Henningsson.

Motivet är fortfarande okänt och kvinnan förnekar brott – även om hon säger att det är hon som syns på butikens övervakningsfilmer.

Åklagaren: Offret har haft otur

Beslut togs om att göra det som brukar kallas liten sinnesundersökning. Resultat visar att kvinnan misstänks ha lidit av en allvarlig psykisk störning, både vid undersökningstillfället och gärningstillfället.

Enligt åklagaren finns inget som tyder på att offer och gärningsperson känner varandra. Offret har haft otur som blev attackerad mitt under mathandlingen, enligt Johan Henningsson.

– Hon har varit på fel plats vid fel tid helt enkelt, säger han.

Nästa vecka kommer åklagaren att väcka åtal för försök till mord, försök till grov misshandel, på en annan kund i butiken, och olaga hot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butiksägaren Anna Åberg berätta i klippet om knivattacken som skedde mitt på dagen i Oskarshamn. Foto: Karin Ahlgren / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet