Foto: Pontus Lundahl/TT

Hundar svalt efter misskötsel – kvinna fälls för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

De två hundarna var rejält undernärda när polisen tog hand om dem. Nu döms en kvinna från Älmhult till hundra dagsböter á 50 kronor för brott mot djurskyddslagen, i form av djurplågeri.

Kvinnan ska ha haft två hundar och en katt boende hos sig. Djuren hade fått tillräckligt med mat till en början, men sedan kvinnan hamnade i en depression kunde hon inte längre se efter dem. Enligt kvinnans yrkande tappade hon tidsuppfattningen i samband med en personlig tragedi.

Konsekvenserna blev att hundarna plågades av svält. Istället för att ge hundarna köttkorv, som kvinnan brukade, fick de blött torrfoder. Hundarnas aptit minskade och de rasade i vikt.

Älmhult

”Var bara skinn och ben”

Enligt vittne var hundarna enbart skinn och ben när missförhållandena anmäldes. Växjö tingsrätt har därför gjort bedömningen att kvinnans bristande tillsyn av djuren lett till deras lidande.

Alla tre djuren togs hand om veterinär och bedömdes vara tillräckligt välmående för att inte behöva avlivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet