Foto: Jenny Kane/TT

Kvinna kontaktades av kompis – blåstes på halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 50-årsålder från Uppvidinge kommun fick ett erbjudande från en kompis på messenger om att vara med i en tävling. Men kompisen var i själva verken en bedragare som kapat kontot, och kvinnan blev snart av med en halv miljon kronor.

Bedrägeriet började med att kvinnan från Uppvidinge kommun i Småland fick ett meddelande på messenger, som såg ut att komma från en av hennes vänner. Där erbjöds hon att vara med i en tävling. Snart hörde kompisen av sig igen och meddelade att hon vunnit, men allt var en bluff för att lura kvinnan på hennes pengar, något som Smålandsposten var först med att berätta.

Ville åt kvinnan bank-id

Kompisen erbjöd sig att hjälpa till att sätta in pengarna på kvinnans kontot, allt som behövdes var en inloggning med bank-id. Det kvinnan inte visste då var att hennes kompis konto var kapat.

– När kvinnan kontrollerade sitt konto en stund senare sakandes en halv miljon kronor. Dessutom hade bedragaren försökt ta ett lån på 100 000 kronor men misslyckats, säger polisens talesperson i syd, Robert Loeffel.

Enligt polisen har flera liknande anmälningar kommit in den senaste tiden, och man vill därför varna allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.