Caroline Coucher, verksamhetsansvarig för kvinnojouren Blenda, är oroad inför framtiden efter att Växjö kommun sagt upp avtalet. Foto: SVT

Kvinnojouren Blenda oroad över brutet avtal med kommunen

Uppdaterad
Publicerad

I april 2019 beslutade Växjö kommun att säga upp avtalet med kvinnojouren Blenda. Nu vill kommunen kunna upphandla skyddat boende utanför kommunen för våldsutsatta kvinnor. Ett val som kvinnojouren ställer sig kritisk emot.

Under 2019 har omkring 250 våldsutsatta kvinnor i Växjö kommun sökt hjälp hos kvinnojouren Blenda i Växjö. Caroline Coucher som är verksamhetsansvarig för Blenda, förklarar verksamhetens tre olika delar.

– Den första delen innebär att en våldsutsatt kvinna kontaktar oss, den andra delen är att vi förmedlar hjälp att hitta ett skyddat boende, den tredje delen handlar om att vi följer upp kvinnan under och efter tiden i ett skyddat boendet.

Vänder sig till privata aktörer

Avtalet med kvinnojouren Blenda gäller fram till december år 2020, men innan dess vill kommunen upphandla ett nytt avtal med privata aktörer på marknaden som erbjuder skyddat boende.

– Vi vill kunna upphandla platser utanför kommunens gränser för att få en bättre kostnadskontroll, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd.

I videoklippet ovan kan du höra parternas argument för och emot att upphandla ett skyddat boende med privata aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.