Kalmar kvinnojour har en anställd och två platser på skyddat boende, trots att man har sex kommuner i sitt upptagningsområde, berättar Pernilla, styrelseordförande. Foto: SVT

Kalmar kvinnojour: ”Kommunerna måste betala mer”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kvinnojour kan i dag bara erbjuda två platser i skyddat boende trots att man tar emot våldsutsatta kvinnor från hela Kalmar län. Nu vill kvinnojouren utöka, men småkommunernas låga bidrag gör det omöjligt för verksamheten att växa, anser de.

Trots att det finns många volontärer som är beredda att hjälpa till kan Kalmar kvinnojour idag inte erbjuda mer än två platser i skyddat boende och har bara en anställd. En ansträngd och osäker ekonomisk situation gör att man tvingas säga nej till kvinnor som söker hjälp.

Stor skillnad på bidrag

Pengarna till kvinnojouren, som är en ideell förening, kommer från Socialstyrelsen men också från frivilliga bidrag från de sex kommuner i Kalmar län. Men skillnaden i storlek på bidragen från de olika kommunerna är stor, trots att en majoritet av kvinnorna som söker hjälp hos kvinnojouren inte är bosatta i Kalmar.

– De små kommunerna säger ofta att de inte har råd, men det finns ju utsatta kvinnor även i mindre kommuner och oavsett den ekonomiska situationen är det här ett folkhälsoproblem, därför är det oerhört viktigt att det ges ordentliga anslag, säger kvinnojourens styrelseordförande Pernilla.

Kalmar: ”Kunde begära mer än 2000 kronor”

Kalmar kommun är den kommun som ger överlägset mest. Under förra året gav kommunen över 300 000 kronor i bidrag till kvinnojouren.

Ungefär 200 000 kronor var rent verksamhetsbidrag, som går till utåtriktad verksamhet och förebyggande arbete till exempel. Det kan jämföras med Torsås och Borgholms kommun, som satt nivån på verksamhetsbidraget på omkring 2000 kronor per år.

En stor kommun bör ta ett ökat ekonomiskt ansvar tycker Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande i Kalmar. Samtidigt måste alla kommuner bidra rättvist, menar han.

– 2000 kronor, det är ett stöd som jag skulle kunna ge som privatperson, som en sponsring. Så jag tycker nog att man skulle kunna begära lite mer, säger han.

Borgholm: Finns andra åtgärder att sätta in

Ett tufft sparbeting på socialnämnden och politiska prioriteringar ligger bakom att Borgholm valt att ligga på en låg nivå, säger Lars Ljung (S), socialnämndens ordförande i Borgholm.

– Sen är det viktigt att ha klart för sig att det finns andra åtgärder som kommunen kan göra. Kvinnojouren står för en åtgärd. Så det är inte så att frågan i sig är lågt prioriterad, säger han.

Fotnot: Av säkerhetsskäl vill Pernilla inte att vi publicerar hennes efternamn.

Så mycket ekonomiskt stöd gav kommunerna till Kvinnojouren

Kalmar: 210 324 kr (verksamhetsbidrag) 114 453 kr (lön)

Borgholm: 2408 kr (verksamhetsbidrag) 18792 kr (lön)

Torsås: 2000 kr (verksamhetsbidrag) 12 142 kr (lön)

Nybro: 29 250 kr (verksamhetsbidrag) 34 920 kr (lön)

Mörbylånga: 4355 kr (verksamhetsbidrag) 25 645 kr (lön)

Emmaboda: 5928 kr (verksamhetsbidrag) 16 072 kr (lön)

Källa: Kalmar Kvinnojour

Siffrorna är från 2018

Fotnot: Kommunerna som listas har IOP-avtal med Kalmar kvinnojour. Vid en placering av en kvinna från en av kommunerna i kvinnojourens skyddade boende betalar kommunen en taxa per plats och dygn, som inte är medräknad i dessa siffror. Taxan är lägre för de kommuner som har avtal med kvinnojouren än de kommuner som inte har avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.