Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Pengarna vi har skickat ner har bland annat gått till ett samhälle där vattenkraften varit utslagen under lång tid, säger Martin Svedjenäs, verkstadsansvarig i projektet. Följ med i lastbilen som ska ner till Ukraina i klippet. Foto: SVT

Vasakyrkan i Kalmar samlar in miljontals kronor – köper elverk och lastbilar till Ukraina

Publicerad

På knappt två månader har Vasakyrkan i Kalmar samlat in drygt fem miljoner kronor. Pengar som används för att köpa elverk, lastbilar och gamla kraftaggregatbilar för att skänka till Ukraina.

– När vi började hade vi en väldigt blygsam förhoppning om hur mycket pengar vi skulle få in. Man kan säga att det har varit ett väldigt stort gensvar, säger Martin Svedjenäs, verkstadsansvarig i det projekt som samlar in pengarna och skaffar lastbilar och elverk.

En del av sakerna har personer skänkt till dem och andra har de fått köpa till ett bra pris.

– Jag har varit involverad i liknande projekt och har aldrig upplevt att människor verkligen vill hjälpa till på det här sättet.

Gjort nytta på flera platser

Lastbilarna är gamla militärbilar som gruppen vid behov rustar upp innan de lastas med elverk som sedan körs till Ukraina.

– Jag vet att det vi skickat ner gått bland annat till att ge el åt en polisskola och även till ett samhälle där vattenkraften varit utslagen under lång tid.

Hör mer om arbetet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet