Tusentals liter grundvatten pumpades ut – markägare kräver ersättning

Publicerad

Markägare på norra Öland vill ha ekonomisk ersättning för torkskador de anser har uppstått i samband med ett långdraget reparationsarbete på en bevattningsdamm i Mellböda.

– Här stod ju en pump och pumpade ut omkring 150 kubikmeter grundvatten per dygn under mer än ett år, säger Allan Nilsson, en av markägarna intill bevattningsdammen.

Han är en av fyra markägare som nu kräver ekonomisk ersättning av Borgholm energi, som äger dammen, på nära en halv miljon kronor.

Allan anser att han bara fick omkring 20 procent av en normal skörd på odlingarna intill avloppsdammen.

Dammen byggdes 2013 för att tillvarata renat avloppsvatten. Den ligger nergrävd en bit ner i marken och har en botten som bland annat består av en gummiduk. När det visade sig att den läckte, tvingades Borgholm energi att pumpa bort grundvatten under dammen, annars skulle bottenduken förstöras.

Kräver ersättning

Och det är det bortpumpade grundvattnet som gjort att flera av markägarna intill vänt sig till Borgholm energi för att få ekonomisk ersättning för torkskador på skördarna då de menar att att de inte fått tillgång till det grundvatten de behöver.

Intill dammen ligger resterna av ett skogsområde  som enligt markägaren dog förra sommaren till följd av torkskador. Allan Nilsson visar runt i resterna av den fällda skogen.

– Det är inte så konstigt om skogen dör, träden får ju inget vatten, säger han.

Men kan det inte vara så att torkskadorna beror på den torra sommaren vi hade förra året?

– Visst var det torrt förra sommaren, men här är det bättre jord än på andra ställen jag odlar, ändå fick jag betydligt mindre skörd här än på de mer torra ställena jag odlar, säger Allan Nilsson.

Men inga pengar har betalats ut och nu ska ärendet upp i Mark och miljödomstolen.

– Det är svårt för mig att göra en bedömning om hur stor påverkan är. Vi har en process vi måste förhålla oss till och då kommer det sitta folk som är kunniga och titta på det här, säger Anders Lindholm vd Borgholm energi.

Ärendet hos Mark- och miljödomstolen

Visa

De markägare som vänt sig till Borgholm energi för att få ersättning för skördeskador, kommer inte att få något utbetalt förrän mark- och miljödomstolen granskat ärendet och Borgholm energis ansökan om att även i fortsättningen få pumpa grundvatten vid tömning eller reparationer.

Enligt den ansökan som gått ut på samråd går inte dammen att drivas vidare om inte mark- och miljödomstolen ger tillstånd till att tillfälligt avleda grundvatten från dammen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer