Facken kritiska till stängning av O2:an

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljarder har satsats på renovering av reaktorn i Oskarshamn. Trots det väntas besked i dag om att stänga ner O2:an för gott.

Huvudägaren Eon har beslutat att det omfattande renoveringsarbetet inte ska fullföljas. Istället vill företaget inrikta sig på en förtida stängning av O2:an. Orsaken är de ihållande rekordlåga elpriserna.

– Det har lagts så mycket resurser och nu är vi väldigt nära att få ingång O2:an. Vi tycker att det borde vara viktigt att provköra och se så att anläggningen går igång, säger Magnus Niklasson som är ordförande för Sveriges ingenjörer vid OKG i Oskarshamn.

Har kostat åtta miljarder

Renoveringsarbetet vid O2:an har totalt kostat över åtta miljarder kronor. Arbetet har pågått sedan 2004 i olika faser och redan nu i december skulle reaktorn tas i provdrift.

– Det är ren kapitalförstöring, säger Niklas Grimsund som ordförande i Unionen vid OKG.

Under onsdagen väntas besked om framtiden för kärnkraftverket i Oskarshamn. Eon har kallat till en extra bolagsstämma, där det väntas besked om att både stänga ner O1:an och O2:an för gott.

Facken har ingen insyn

Vid det förra styrelsemöte i bolaget Eon lyckades facken, arbetsplatsrepresentanterna från OKG och minoritetsägaren Fortum rösta ner förslaget om stängning av både O1:an och O2:an. Men vid stämman i morgon kan varken facken eller arbetsrepresentanterna stoppa stängningen.

Ledningen vid OKG ville idag inte uttala sig kring stängningen men kallar till presskonferens direkt efter den extrainsatta bolagsstämman i eftermiddagn. SVT Nyheter Småland direktrapporterar på webben från presskonferensen från klockan 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet