Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jessica” och ”Malin” har knappt råd med mat och kläder till sina barn. Hör om deras kamp för att få pengarna att räcka till i klippet. Foto: SVT

Ensamstående mammor letar gratismat – ”Vridit på varenda krona”

Uppdaterad
Publicerad

De skenande priserna på mat och el drabbar de mest utsatta i samhället hårt. SVT Nyheter har träffat Jessica och Malin, ensamstående mammor, som lever på bidrag och sjukersättning. De beskriver en situation med oro och ångest inför vintern.

– Jag är sjukskriven på heltid och har under några års tid vänt och vridit på varenda krona för att få det att räcka till. Nu med de här priserna vet jag inte hur jag ska klara månaden ut, säger Jessica.

Hon hade inte klarat sig utan matkassen från Stadsmissionen i Kalmar, men det märks att även deras resurser har börjat ta slut.

– Man märker att de går på knäna, det finns inte så mycket i matkassen.

”Havregrynsgröt oftare till middag”

Jessica berättar att det är svårt att prioritera bort saker i hennes vardag. Redan i dag äter hon och hennes barn nästan bara vegetariskt och jagar ständigt gratismat. Bland annat om någon ställt ut korgar med gratis frukt eller om det finns ätbara nötter i parker.

– Jag har ingen bil, dricker ingen alkohol, röker inte, går inte på bio eller något sånt. Det finns inte så mycket att dra ner på förutom mängden mat. Vi äter havregrynsgröt oftare till middag, säger hon.

Klump i magen

Oron inför vinterns ökade kostnader är stor. Den har gjort att Malins sömnsvårigheter blivit värre.

– Man har en klump i magen hela tiden. Jag känner inte att jag behöver något, bara barnen har, säger Malin.

Jessica och Malin heter egentligen något annat. Hör om deras kamp för att få pengarna att räcka till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.