Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade vi inte gjort detta kanske hade det sett ännu sämre ut, det vet vi inte”, säger Jonas Sverkén, förvaltningschef Kalmar kommun. Foto: SVT

Lägre valdeltagande i Kalmar trots informationskampanjer

Publicerad

Precis som i riket i stort minskar valdeltagandet i Kalmar kommun. Det är framför allt i områden med redan lågt valdeltagande som röstningen minskar.

I mitten av augusti drog Kalmar kommun igång satsningar på demokratiambassadörer för att informera om valet och därmed öka valdeltagandet.

– Vi fokuserade på områden som vi vet har lågt valdeltagande som Norrliden, Oxhaga och Berga centrum, säger Jonas Sverkén, förvaltningschef Kalmar kommun.

Besökt bostadsområden

Sju demokratiambassadörer har veckorna innan valet besökt olika bostadsområden och större evenemangområden för att nå ut till väljare. Trots den här typen av satsningar gick valdeltagandet ner, men det är inte unikt för Kalmar.

– Vi håller på och gör en utvärdering av satsningen med demokratiambassadörer och hela organisationen för att se vad kan bli bättre, säger han.

Känns det som ett misslyckande när siffrorna sjunker istället för att öka?

– Så här, hade vi inte gjort detta kanske hade det sett ännu sämre ut, det vet vi inte. Vi vet att kampanjen inte är kontraproduktiv i alla fall, säger Jonas Sverkén, förvaltningschef Kalmar kommun.

Lägst och högst

Lägst valdeltagande i Kalmar kommun konstateras i Norrliden, Snurrom och Oxhagen på 66,8 procent respektive 72,9 procent och 75,1 procent.

Högsta valdeltagandet noteras i Rinkabyholm S-Hossmo, 92,4 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet