Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Nellie Jakobsson berätta vad hon tänkte när hon fick samtalet från EU-parlamentet – och vad som fick henne att nappa på erbjudandet – i klippet. Foto: Privat

Läkarstudenten Nellie i Kalmar utvald till exklusiv EU-medborgarpanel

Publicerad

Nellie Jakobsson, som bor och studerar i Kalmar, blev i våras uppringd och tillfrågad om hon ville ingå i en exklusiv EU-medborgarpanel som ska få påverka EU-beslutens riktning i framtiden. Hon tackade ja och nu är hon på plats i Strasbourg.

Tillsammans med sex andra svenskar och 199 andra helt vanliga medborgare i Europeiska unionen ska hon nu sätta sig ner och formulera framtidsvisioner för unionen på ett visst antal områden.

Hur känns det?

– Jag tycker det är fantastiskt att de vill veta de vanliga medborgarnas åsikt. Det är ju vi som kommer reagera på de besluten de tar annars.

Själv säger Nellie att hon kommer att lägga särskild tonvikt och kraft vid att påverka EU:s framtid när det gäller arbetet mot social orättvisa och klimatfrågan.

– Jag tror att jag som svensk medborgare kan ta med åsikter som kan inspirera andra länder.

Hör henne berätta mer om det exklusiva uppdraget i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer