Louise Wolke, Desirée Widell, Emma Nilsson och Joanna Górecka. Foto: Jenny BorgVisa alla (2)
Visa alla (2)

Landets bästa radioprogram sänds från Kalmar

Uppdaterad
Publicerad
Årets bästa unga radioprogram sänds direkt från Linnéuniversitetet i Kalmar. Programmet heter Tisdagsångest och är ett lättsamt aktualitetsprogram.

Galan Lyssna anordnades i år för första gången. Anordnarna var föreningen Ungradio som jobbar för att främja unga mellan 15 och 30 år som sänder radio. Dit kunde lyssnare nominera unga som på något sätt gör radio.

Det fanns sju kategorier att nominera till och två av dessa vanns av ungdomar från Småland. Till kategorin årets bästa program fanns åtta nominerade och vann gjorde alltså Tisdagsångest.

– Det kändes helt otroligt. Vi var så himla glada. Det var så otippat att vi vann, det kom som en total överraskning, säger Emma Nilsson som är en av de fyra medlemmarna i programmet.

Började med ett mejl

Det hela började med ett mejl i mobilen på hemvägen.

– Jag såg mejlet när jag cyklade hem. Jag kollade ner i mobilen och förstod inte. Jag tänkte att det här måste vara ett skämt. Jag har aldrig cyklat så fort hem som jag gjorde då för att kasta mig på mobilen och smsa mina vänner för att reda ut vad det här var för något, säger Desirée Widell från Tisdagsångest och skrattar.

I mejlet stod det: ”Grattis Tisdagsångest. Ni har blivit nominerade till årets bästa radioprogram. Hoppas vi ses på galan i Stockholm”.

– Vi visste inte ens om att någon hade nominerat oss, så det var en överraskning bara det, säger Louise Wolke.

Träffades under nollning

Tisdagsångest är ett lättsamt program som tar upp aktuella ämnen på ett humoristiskt sätt. Det sänds i studentradio Radio Shore, live från Linnéuniversitetet. De fyra tjejerna som sänder programmet träffades under nollningen när de skulle börja studera.

– Vi träffades i augusti och började sända redan i september. Vi kände inte varandra så väl, men vi hade bra kemi så vi satte igång, säger Joanna Górecka.

Nu läser tjejerna andra året på programmet Journalistik och medieproduktion i Kalmar. Lyssna-galan har gett dem mycket. Bland annat har de fått en starkare tro på sig själva och de har fått en kick att fortsätta att utveckla sitt program.

”Högt och lågt i tak”

Motivering bästa radioprogram 2014:

”Tisdagsångest är ett radioprogram där lyssnaren inte kommer undan utan ett skratt! Radiopratarna lyckas prata om många viktiga händelser på ett genuint och roligt sätt. Det är mysigt, högt och lågt i tak. Detta är den bästa feel good-filmen du sett i sin bästa radioform.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Louise Wolke, Desirée Widell, Emma Nilsson och Joanna Górecka. Foto: Jenny Borg
Louise Wolke, Emma Nilsson, Desirée Widell och Joanna Górecka. Foto: Jenny Borg