Foto: SVT/Ricardo Garcia Canchaya

Landshövdingen: ”Bättre bevakningssystem behövs”

Publicerad

Kalmar läns landshövding och lokala politiker besökte det oljedrabbade området Flatvarp. I samband med besöket lyfte landshövdingen frågan om ett bättre bevakningssystem av båttrafiken i Östersjön.

– Tittar man på flygplan har man koll på vad alla gör därute via radarstationerna. Här ute finns förutsättningar för att göra samma sak, säger Thomas Carlzon som är landshövding i Kalmar län

Landshövdingen tillsammans med några lokalpolitiker besökte Flatvarp under onsdagsförmiddagen för att bilda sig en uppfattning om bland annat det pågående saneringsarbetet av de oljedrabbade stränderna.

– Nu är det viktigt att bilda sig en uppfattning om hur illa det är och det är illa. Det är otroligt olyckligt när olja kommer in till kusterna, säger Thomas Carlzon.

Vill lyfta frågan om bevakning

Han berömmer myndigheternas och de frivilliga gruppernas insatser på plats.

– Det är imponerande hur räddningstjänsten, kustbevakningen och frivilliga organiserat arbetet av 100-120 personer, säger han.

I förlängningen vill han att frågan om ett bevakningssystem tas upp för att undvika att fartyg går på grund.

– Hur kan vi göra ett bevakningssystem som har koll på fartyg som kommer för nära land? Det är inte en fråga om beredskap utan mer hur ska man ha koll på fartygen, säger Thomas Carlzon.

Saneringsarbetet fortsätter med oförminskad styrka i minst två dagar till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet