Snart ska olika cyklar börja upphandlas till cykelbiblioteket i Växjö. Foto: TT

Klart med cykelbibliotek – låna cykel flera veckor

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det kommer att bli ett cykelbibliotek i Växjö där invånarna kan prova att låna olika cyklar under några veckor. Genom projektet hoppas man få invånarna att tänka nytt.

Man kommer till exempel att kunna låna lastscyklar som kan användas till veckohandling eller när man ska transportera sina barn.

– Syftet är att främja cykelkulturen i Växjö. Genom att låna en cykel kan man prova om det passar in i ens vardagsliv, när man till exempel ska lämna barn på dagis. En lastcykel kan vara en stor investering och nu får man chansen att prov innan man köper, säger Colin Hale, projektledare.

Colin Hale, projektledare för EU-projektet SUMBA. Foto: privat

Hitta nya sätt att pendla

Det kommer att finnas ett bokningssystem där man kan se vilka typer av cyklar det finns att låna och sedan kan man boka en cykel under till exempel tre veckor. Kanske kan det också leda till att invånarna hittar nya sätt att pendla. 

– Vi vill också få människor att kombinera olika transportsätt. Istället för att ta bilen kanske man kan kombinera cykel med tåg eller cykel med buss, säger Colin Hale.

Med lastcykel kan du transportera dina barn. Foto: privat

Startar under våren

Under ett års tid kommer man att prova konceptet och se hur det fungerar och det kommer starta under våren 2019. Det kommer finnas ett 20-tal cyklar att låna och av dem kommer sex vara lastcyklar.

– Planen är att starta första veckan i mars, men vi har ännu inte börjat med upphandlingar, säger Colin Hale, projektledare.  

Satsningen är en del av EU-projekten SUMBA och CoBiUM, som vill öka möjligheterna för hållbar pendling och minska utsläppen. Växjö kommun är en av totalt tio städer och kommuner i Östersjöregionen som deltar i projekten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.