Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Embla Fredäng vill i framtiden styra så kallade Ro-ro-fartyg. En fartygstyp där fordon kan köras på och av med hjälp av en ramp som leder in till fartygets bildäck. Foto: SVT

Embla pluggar på Sjöfartshögskolan: ”Få kvinnliga förgrundsgestalter”

Publicerad

Embla Fredäng går tredje året på sjökaptensutbildningen vid Linnéuniveristetet i Kalmar. Som en av få kvinnor på utbildningen funderar hon mycket på jämställdheten till sjöss.

– Jag har varit med om två kvinnliga överstyrmän och en kvinnlig tredje styrman under mina tre år. Det är fler än vad många andra har varit med om, säger hon.

Embla Fredäng studerar till sjökapten på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet, och hon tänker mycket på den stereotypa bild som hon menar har format yrkets rykte.

– Det finns väldigt få kvinnliga förgrundsgestalter inom sjöfarten, säger hon.

Hör Embla Fredäng berätta i klippet ovan.

”Inte känts välkommet”

Embla Fredäng har ännu inte kommit ut i arbetslivet men under praktiken upplevde hon ett flertal gånger att tjejerna i större utsträckning inte var lika välkomna som manliga kollegor i den sociala dynamiken.

– Jag har varit på fartyg där jag har varit ensam tjej, men där jag har känt att mina kollegor sett till mina prestationer. Sedan har jag även varit på fartyg där vi varit flera tjejer, men där det har känts som att vi har gömt oss och inte vågat ta plats, för att det har inte känts välkommet.

En faktor som gör den sociala dynamiken viktig är arbetets särskilda egenskaper.

– Jobbar man i land kommer man hem efter dagens slut. Till sjöss blir man utsatt på ett helt annat sätt socialt eftersom att man både lever och arbetar på samma plats, säger Embla Fredäng.

Få in fler kvinnor

Det många menar är lösningen är att få in flera kvinnor i branschen och på så sätt jämna ut könsfördelningen. På sjöfartshögskolan i Kalmar visar Linnéuniversitetets siffror dock inte på någon större ökning av antalet kvinnliga elever.

– Jag tror kanske att det är något kommer att påverka min karriär positivt. Branschen vill ju ha in fler kvinnor, säger Embla Fredäng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet