Ett 20-tal personer i landet har anmält polismyndigheten till JO, Justitieombudsmannen, med anledning av de långa väntetiderna för nya pass. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen JO-anmäls efter långa väntetider för nya pass

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal personer i landet har anmält polismyndigheten till JO, Justitieombudsmannen, med anledning av de långa väntetiderna för nya pass. En av anmälningarna har gjorts av en person i Kalmar län.

Anmälarna skriver att i vissa regioner är väntetiden uppemot sju månader. Passtider har nu också börjat säljas på nätet av privatpersoner, något som en anmälare i Kalmar län hävdar är att ”gynna en kriminell verksamhet”.

En annan anmälare skriver att Polisen borde ha genomfört förebyggande åtgärder eftersom myndigheten själv varnat om att det finns konsekvenser med bokningssystemet.

Kan finnas en lösning

Enligt Rickard Bowin som är receptionschef i Växjö, ses möjligheterna över både regionalt och lokalt med att utöka öppettiderna, och att det finns ett förslag runt hörnet.

– Det finns färdiga förslag som bara väntar på en underskrift, och jag kan inte se att det inte skulle bli av relativt snart, innan sommaren, säger Rickard Bowin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer