Längre utredningstider för fler brott

Uppdaterad
Publicerad

Den allt längre väntan på provsvar från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, påverkar även hur lång tid att det tar att utreda andra brott än de allra grövsta. Ett exempel är miljöbrott.

I Kronoberg anmäldes i början av juli förra året en lastbilstvätt för att ha dumpat miljöfarligt avfall i marken. Kommunen, som tog emot uppgifterna, lämnade över ärendet till polisens miljöutredare. Men sedan ett par månader tillbaka står utredningen stilla i väntan på provsvar från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium som haft en ökad arbetsbelastning det senaste åren och måste prioritera brott där personer är frihetsberövade.

Vad händer då med andra typer av brott?

Kritik mot SKL

De ärendena får ligga och vänta tills vi får provsvaren. Provsvaren är avgörande för att det ska kunna lämnas vidare till åtal, säger Robert Loeffel, polisen Kronoberg.

En enkät som SVT har gjort visar att en stor del av landets polismyndigheter upplever att handläggningstiderna på SKL blev längre under förra året, framförallt vad gäller allvarliga våldsbrott. Det gör allt fler sitter häktade allt längre.

I Kronoberg har polisen inte sett just den utvecklingen, men däremot har man här märkt att provsvaren för just miljöbrott tar allt längre tid.

– Man får lägga ärendet åt sidan ett antal månader, och när väl provsvaren kommer så måste man sätta sig in i ärendet igen, det blir ett dubbelarbete, säger Robert Loeffel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SKL

Mer i ämnet