Eketorps borg på Öland Foto: TT

Länsmuseet lämnar Eketorps borg – kommunen vill ta över

Publicerad

Länsmuseet i Kalmar avvecklar verksamheten på Eketorps borg och kommer inte att genomföra någon sommaraktivitet i borgen i år. Samtidigt meddelar Mörbylånga kommun att man vill ta över driften.

Anledningen till beslutet är att det under flera år har varit svårt att få ekonomin att gå ihop.

– Det varma vädret slog hårt mot besöksantalet 2018 med stora ekonomiska underskott som följd. Sammantaget har besöksantalet inte varit stort nog för att driva verksamheten vidare i nuvarande form, skriver man i ett pressmeddelande.

Arbetet för att säkra driften de närmsta fem åren pågick in i det sista. Museet beklagar de negativa konsekvenser som beslutet kan komma att få för södra Ölands turism, samt att barn- och unga inte kommer att kunna genomföra de tidsresor som skulle anordnas i borgen.

Kommunen vill ta över

Just nu pågår förhandlingar mellan Mörbylånga kommun och Statens fastighetsverk om att ta över driften av borgen så att den kan hållas öppen i sommar.

– Vi ser stora möjligheter med att ha borgen i kommunal regi. Vi har varit delaktiga i den utvecklingsplan som tagits fram under det senaste året och den ska vi fortsätta arbeta efter, säger kommunstyrelsens ordförande Matilda Wärenfalk (S) i ett pressmeddelande.

Kommunen kommer därför att anställa en projektledare som ska utreda vad som krävs för att hålla borgen öppen den kommande säsongen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet