Foto: SVT.

”Djurskyddsinspektörer får inte omhänderta djur”

Uppdaterad
Publicerad

Det är länsstyrelsen som beslutar om omhändertagande av djur men det är polisen som verkställer det. Alla inspektörer ska också visa tjänstekort, informerar länsstyrelsen i Kronoberg.

Det var under tisdagseftermiddagen som två personer försökte lura till sig Helena Johanssons hundar genom att utge sig vara djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen.

Nu berättar länsstyrelsen i Kronoberg att det är bara polisen som har rätt att omhänderta djur.

– En djurskyddsinspektör ska i samråd med mig eller jurist ta beslut om omhändertagande. Sedan är det polisen, och bara polisen, som får verkställa det, säger Fredrik Holm.

Ska visa upp tjänstekort

Djurskyddsinspektörer gör oanmälda besök hos djurägare som man misstänker missköter sina djur.

Vid besök ska djurskyddsinspektörer visa sitt tjänstekort som ser ut som ett körkort med foto, men utan namn, detta för att skydda inspektörer från eventuella repressalier. 

Fredrik Holm blir glad över att Helena lyckades mota bort bedragarna men han är orolig för att händelsen i Växjö, och även i Värmland, kan försvåra inspektörernas arbete på kort sikt.

– Det är ju inte alls bra, det kan ju skada förtroendet för oss och folk kan komma att ifrågasätta vårt arbete, säger han.

Vid misstanke om liknande bedrägeriförsök kan du kontakta länsstyrelsen i Kronoberg på deras djurskyddstelefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.