Länsstyrelsen granskar kommun där adopterad pojke dog

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jönköpings län beslutade på tisdagen att granska ärendet där en treårig adopterad pojke dog eftersom hans föräldrar inte tog honom till sjukhus.

– Vi ska utreda hur kommunen har hanterat det här ärendet. Både hur utredningen gjordes innan paret godkändes för adoption och hur uppföljningen gjordes. Frågan är vad kommunen har känt till om förhållandena i familjen, säger socialdirektör Iris Dovrén Råsbrant till TT.

På måndagen åtalades föräldrarna, som är i 30-årsåldern, för grovt vållande till annans död alternativt grovt vållande till kroppsskada. Mamman åtalades även för ofredande och pappan för grov misshandel.

De hämtade pojken på ett barnhem utomlands i somras efter det att de genomgått föräldrautbildning och socialtjänsten gjort en hemutredning. Det framkom inga konstigheter utan de godkändes för adoption.

Sedan gjorde också kommunen och adoptionsorganisationen uppföljning genom hembesök och föräldrarna skrev rapporter om hur pojken fungerade i familjen.

I december fick pojken allvarliga sår på flera ställen på kroppen som ledde till blodförgiftning och lunginflammation vilket gjorde att han dog den 8 januari.

Så sent som den 14 december gjorde socialtjänsten ett hembesök, men upplevde att allt var som det skulle.

I förundersökningen framgår att både mamman och pappan under hösten har upplevt pojken som jobbig och de har uttalat sig för andra om hur hemsk han var. De sökte ingen professionell hjälp.

– De uppgifterna kom aldrig till vår kännedom. Hade vi vetat om familjens känslor hade vi vidtagit åtgärder, säger kommunchefen.

Han välkomnar länsstyrelsens utredning.

– När något så här oväntat och tragiskt sker finns det alltid anledning att se över rutinerna, säger han.

Att föräldrarna inte kontaktade läkare för sonens sår säger de själva berodde på misstro mot vården på grund av egna dåliga erfarenheter. De insåg inte hur allvarliga skadorna var.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.