I Kronobergs län har avskjutningarna av vildsvin ökat. Foto: TT

Länsstyrelsen i Kronoberg delar ut miljoner till vildsvinsjägare

Uppdaterad
Publicerad

Att komma till bukt med den växande vildsvinsstammen är ett ständigt huvudbry för myndigheterna. Nu testar länsstyrelsen i Kronoberg ett nytt sätt för att få fler jägare att skjuta. Från och med onsdagen kan småföretagare söka stöd för att bygga ut anläggningar som hanterar vildsvinskött.

Reglerna idag är tydliga. En jägare som skjuter ett vildsvin får inte sälja köttet vidare till konsument. För att köttet ska vara godkänt måste det lämnas till en uppsamlingscentral, för att sedan skickas till en så kallad vilthanteringsanläggning.

Länsstyrelsen i Kronoberg erbjuder från och med idag ett investeringsstöd på upp till 600 000 kronor till företagare som är villiga att investera i uppsamlingscentraler eller vilthanteringsanläggningar.

-  Det är det statliga landsbygdsprogrammet som vänder sig till de 17 länsstyrelser i Sverige som har vildsvin. Pengarna är öronmärkta, men länsstyrelserna kommer att använda dem vid olika tillfällen, och vi är bland de första, säger Stefan Carlsson,

Landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen till SVT.

Pengarna kan sökas mellan den 15 juni och den 31 oktober.

– Får man stödet beviljat får man idag 40 procent av kostnaderna täckta, dock högst 600 000 kronor, säger Stefan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.