Buller och störda fladdermöss är några farhågor kring det nya sjukhusområdet. Foto: TT, Växjö kommun

Buller, fladdermöss och after work – frågetecken kring nya sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Att bygga ett nytt akutsjukhus i Växjö är en krånglig process. Runt 50 olika instanser, från privatpersoner till myndigheter, har kommenterat förslaget på ny detaljplan – här är några av frågetecknen som ska rätas ut.

I september presenterades det första utkastet till en detaljplan över det nya sjukhusområdet i Räppe – och allmänheten gavs möjlighet att kommentera. Runt 50 svar har kommit in.

En av de tunga remissinstanserna är Länsstyrelsen, som skickat in en påtaglig lista med frågetecken inför det framtida arbetet. Här finns några riktiga knäckfrågor.

”Det föreligger risk för att genomförandet av detaljplanen medför påtaglig skada på riksintresset Bergkvara”, skriver Länsstyrelsen.

Framföra allt är det sjukhusbyggnadens volym och höjd på 40 meter som skaver där.

”Byggnadshöjden måste sänkas”, skriver Länsstyrelsen, som hellre ser uppdelade, mindre sjukhusbyggnader.

Trafiken

I många svar uttrycks en oro över trafiksituationen – både när det gäller buller på platsen och hur en flytt av en så pass central punkt i Växjö flyttas utanför centralorten påverkar trafiken i stort.

En annan viktig fråga är hur de ska kunna genomföra bygget, utan att störa trafiken på väg 23, som också är ett riksintresse.

– Sammantaget är det en stor och komplex plan och många frågor ska falla på plats. Det hänger ihop med tidplanen, som är tight för sjukhuset, säger länsarkitekten Gunnel Henriksson till SVT.

Sumpskog

Frågetecknen slutar inte där. Länsstyrelsen lyfter förorenad mark, översvämningar och strandskydd. Tekniska nämnden i Växjö oroar sig för sumpskogen i västra delen av planområdet där den rödlistade arten nordfladdermus har noterats.

Bland privatpersoner som skickat in finns oro för bland annat fågellivet, effekter på Ljungby sjukhus – och bristen på after work-ställen i Räppe.

Den svåraste punkten blir, enligt planchef Kristina Thorvaldsson, att anpassa sjukhusbyggnaden till att inte störa kulturmiljön i Bergkvara.

– Den är den stora knäckpunkten. Att byggnaden inte får ett för massivt uttryck, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här går byggprocessen till – SVT:s reporter förklarar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet