Spridning av jättebalsamin kan förhindras genom att slå den innan den blommar och sätter frö. Foto: SVT

Länsstyrelsens uppmaning: ”Gör dig av med jättebalsaminen”

Uppdaterad
Publicerad

Har du växten jättebalsamin i din trädgård? I så fall ska du göra dig av med den då det är en invasiv art, det meddelar Länsstyrelsen Kalmar län.

Jättebalsamin är en invasiv och förbjuden art. Enligt länsstyrelsen kan den orsaka problem i din trädgård och hota den biologiska mångfalden. Växten finns med på EU:s lista över invasiva främmande arter.

Bara att rycka upp

Länsstyrelsen Kalmar län uppmanar därför länsborna att göra sig av med jättebalsaminen om de har den i sina trädgårdar.

Växten ska vara enkel att göra sig av med, det ska räcka med att rycka upp den ur jorden. Allra helst ska det ske innan den blommat för att förhindra att fröerna sprids. 

Efter uppryckningen av växten ska avfallet hanteras på rätt sätt – där finns det olika regler beroende på vilken kommun du tillhör.

Jättebalsamin pekas ut som en av de mest problematiska invasiva främmande arterna i Sverige, bland annat för att den är etablerad i stora delar av landet, bildar stora bestånd och har möjlighet till långväga spridning.

Genom att jättebalsamin bildar täta bestånd konkurrerar den med andra växter om plats och solljus.

Den konkurrerar även med de naturligt förekommande växtarterna om pollinatörer, till exempel bin.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer