Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Bergman är avdelningschef på Länsstyrelsen i Kalmar Län. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Länsstyrelsen: ”Förståelse för att markägarna känner sig oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens önskan kan Kalmar län få två nya nationalparker. Skogsområdena, som i dagsläget är ekoparker, kan omvandlas och få ett starkare skydd. En omvandling som aldrig tidigare genomförts. Men markägare är inte nöjda över utvecklingen.

För två veckor sedan gav regeringen Natuvårdsverket i uppdrag att utföra en förstudie om etableringen av nya nationalparker i Sverige. I Kalmar län berörs ekoparkerna Hornsö i Högsby och Böda på Öland. Anledningen till beslutet är att regeringen vill öka tillgängligheten av naturområden till allmänheten och säkerställa att naturvärden och biologisk mångfald skyddas.

Hoppas på turism

Länsstyrelsen ser positivt på utvecklingen av nya nationalparker i Kalmar Län. Man ser också att förändringen kan bidra till ökad sysselsättning på landsbygden och ge fler turister.

– Nationalpark är ett starkt internationellt varumärke som vi hoppas kunna locka även internationella besökare med, säger Karin Bergman.

Eftersom omvandlingen från ekopark till nationalpark aldrig tidigare skett är det svårt att säga hur processen kommer att fungera.

– Alla ska känna sig involverade och få ge sina synpunkter på det, säger Karin Bergman

Granbarkborren

Däremot är det klart att Länstyrelsen kommer att ansvara för skötseln. Något som har fått markägare i Hornsö att reagera starkt. Nio markägare som äger skog och mark i området har tillsammans skickat ett brev till närliggande kommuner. I brevet förklarar de sin oro över att granbarkborrarna ska få fri spriding.

– Det kommer att göras en skötselplan och vi kommer sätta in förebyggande åtgärder för att motverka att granbarkborren sprids till grannar, säger Karin Bergman, avdelningschef på Länsstyrelsen i Kalmar Län

Senast den 31 maj 2023 ska Naturvårdsverkets förstudie vara klar och ligga till grund för regeringen och riksdagens beslut.

Fakta

Vad är en ekopark?

En ekopark är ett skyddat skogsområde som används för skogsbruk, men också för att bevara naturen. I en ekoparks skötselplan ingår bland annat naturvårdsbränning, restaurering av våtmarker och sanering av skadedjur. Till skillnad från nationalpark ägs och förvaltas ekoparker av företag som äger skog, i det flesta fall av statliga Sveaskog. Ett av kriterierna är att ekoparken är minst 1000 hektar stor.

Vad är en nationalpark?

En nationalpark är det starkaste skyddet ett område i Sverige kan få. Det innebär att stora delar av skogen ska lämnas orörd för att skydda natur- och kulturarv. Ett tydligt mål är att områdena ska utvecklas för naturupplevelser för allmänheten. Även i nationalparker finns skötselplaner som ska säkerställa att skadedjuren begränsas. Nationalparkerna ägs av staten och förvaltas av den berörda Länsstyrelsen i länet. Det finns i dag 30 nationalparker i Sverige.

Källa: Sveaskog och Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.